Gothenburg, Suedia

Despre Suedia


  • Este a treia cea mai mare țară din Uniunea Europeană, ca suprafață, după Franța și Spania.

  • Diminețile de iarnă în Suedia sunt total diferite. Se face lumină pe la 9, iar pe la 14,30 începe să se înnopteze. Vara, e invers. Se face noapte pe la 23 și dimineață pe la 3. Cu cât mergi spre nordul continentului diferența între durata zilei și a nopții pe parcursul unui an este tot mai mare. 


  • Capitala, Stockholm,este construită pe 14 insule , legate între ele prin 57 de poduri iar centrul orașului este practic pe apă. Aici se află și cel mai mare mall din Europa. 

  • Nu a fost implicată în nici un război in ultimii 200 de ani, nici măcar în cele două războaie mondiale.
  • În supermarket nu găsești băuturi alcoolice cu mai mult de 3,5% alcool. Majoritatea berilor au 2,8% alcool. Dacă vrei vin și băuturi spirtoase trebuie să mergi la Systembolaget, magazine specializate în vânzarea lor.
  • Aici trăiesc 260.000 de reni (cât o treime din populaţia Stockholm-ului).

  • Suedezii nu poartă perdele la geamuri și este de înțeles la cât de prețuită este lumina soarelui aici.
  • Copiii nu primesc note până în clasa a VIII-a pentru ca nici ei, dar nici părinții să nu fie stresați.
Aeroport - Gothenburg Centru

  Am aterizat in Suedia iar la prima impresie pare că ești in mijlocul unei păduri imense(307.850 kilometri pătraţi de pădure). Au scăzut și gradele, undeva pe la 5. La ieșirea din avion ne întâmpină polițiștii însoțiți de un coker drăguț care își face loc printre trolere și plase mirosind în stânga-dreapta

  Din aeroport cea mai economică variantă de a ajunge în centru este cu Flixbus - 4.9€. Stația se află chiar la ieșirea din terminal iar biletul se cumpără online : Click aici

  Am ajuns în 25 minute în centrul orașului.
 
 Marius se uită pe mapă, vedem un tramvai oprit în stație. Ne uităm în jur, nici un centru de cumparat bilete, dar există o aplicație pentru asta. Așa că biletul de transport se poate cumpăra doar online : Click aici  
  Ne urcăm și ne duce la destinație. E bine să ai bani schimbați la tine pentru că nu au ca monedă euro.

 La data asta 1€=10,80SEK (Swedish Kronor)
  
 Jurnal de călătorie

  

 Cazarea a ales-o Marius în Rannebergen. Nu a vrut să stăm în mijlocul orașului, așa că a ales o zonă unde se termină blocurile și începe natura.

  Traseul pe jos până la cazare pare unul montan iar apartamentele par a fi niște cabane. E liniște si aerul e rece.
  Înconjurați de păduri, este locul perfect de meditare și asta facem în zilele cu ploaie. Și plouă destul de des aici. Soarele se ascunde rapid și la ora 17 este deja noapte.
  În zilele cu soare ieșim la explorat și trasee montane. După zilele de ploaie mulți au ieșit în pădure la plimbare cu coșulețe sau plase în care au ciuperci. Sunt și multe măceșe tocmai bune pentru un ceai care să ne încălzească. 



  Atunci când ne intersectăm privirile cu alți exploratori îi salutăm și ne răspund “hej”(se pronunță “hei”). Așa că “hei!”,  parcă sună mai prietenos decât clasicul “hello”.
  În pădure toate plăcuțele informative sunt în suedeză așa că nu înțelegem mare lucru și mergem după culoare (roșu sau verde). Ne uităm pe ce hărți avem. Putem merge chiar 44km și tot în pădure am fi, dar nu ne îndepărtăm prea mult. Sunt 7 grade și în curând aici este noapte. 


   Costuri

Biletele de avion Barcelona - Gothenburg dus-întors -  52 eur pentru două persoane.
Airbnb - 234 Eur pentru 12 nopți


Pentru mai multe poze din trip click aici : micandreabungalowa 
                                                                   bungalowa

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Phuket - Phi Phi Island